Про проєкт. Блог дослідницької частини Budapest Hotel Art Residency.


Даний блог презентує матеріали дослідницької частини Budapest Hotel Art Residency.


Budapest Hotel Art Residency — це мистецька резиденція, спрямована на системну роботу із культурною спадщиною та пам’яттю регіону Драгобрат.


Мета 

Зміна сприйняття селища Ясіня із «місця пересадки» на соціокультурний феномен регіону та започаткування сталої практики мистецьких резиденцій на базі готелю «Едельвейс».


Локація

Відправною точкою дослідження регіону є готель «Едельвейс» (перша назва «Будапешт»), що був збудований в 1939–1942 роках та фактично зберіг свій первозданний вигляд і є своєрідним культурним маркером селища Ясіня.



У фокусі проєкту:


  • дослідження історії готелю в соціокультурному та мистецькому аспектах;

  • феномен мультикультуралізму регіону. У різні часи Ясіня знаходилося у складі багатьох державних утворень: Румунського королівства, Угорського королівства, Австро-Угорської імперії, самопроголошеної Гуцульської республіки, Чехословацької республіки, Угорщини, Української радянської республіки, незалежної України.

  • актуалізація культурної спадщини краю - зокрема, унікальної архітектури готелю;

  • розвиток рекреації, зародження елітарного та поява масового туризму в повоєнний час;

  • вивчення радянського періоду історії готелю, під час якого він став центром професійного туризму та осередком навчання для інструкторського та контрольно-рятувального складу;

  • зміщення акценту з туристичного на культурно-мистецький осередок;

  • локальна пам’ять та ідентичність.



Проєкт передбачає залучення різних представників регіону — істориків, митців, адміністрації, бізнесу, представників туристичної галузі, зацікавлених у розвитку даної місцевості. 





Comments